2 Nisan Uluslararası Olgu Kontrolü Günü kutlu olsun!
Yanlış bilgi ve yalan üzerine bir çok şakanın yapıldığı 1 Nisan günü sonrası, gündelik hayata toparlanmak için seçilecek en iyi gün olmalı teyitçilik için 2 Nisan.
2 Nisan 2017'de ilk olarak kutlanmaya başlayan “Uluslararası Olgu Kontrolü Günü”nün geçmişini 2014 yılında London School of Economics'te gazeteciler ve profesyonel teyitçiler için düzenlenen bir konferanstan alıyor. Özellikle sosyal medya sitelerinde siyasilerin yanlış bilgilendirmelerinin yarattığı bilgi düzensizliği ortamına dikkat çekilmek istendiği için böyle bir farkındalık günü olması istenmiş.
Hatırlarsanız 2016 yılında ABD seçimlerinde yalan haberler ve dezenformasyon Birleşik Devletler kamuoyunu tarihte hiç olmadığı kadar zehirlemiş ve yanlış bilgi sorununun dünya gündemine hiç olmadığı kadar oturmasına sebep olmuştu.
Sonrasında özellikle ABD’nin gizli bir şeytani bir pedofil ağı tarafından yönetildiğini iddia eden QAnon Komplo Teorisi’ne inanan ve ABD Başkanı Trump’ın 2020 Başkanlık Seçimlerini kazanmasına rağmen koltuğundan edildiğini savunan Trump taraftarları ABD Kongresi’ni basmasıyla birlikte yanlış bilgi ve dezenformasyonun ne gibi sonuçlara ulaşacağı konusunda ciddi bir gösterge oldu.
2 Nisan özellikle Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerinde çeşitli medya kurumları ve eğitim enstitüleri tarafından bu olanlar yüzünden her geçen yıl daha yüksek sesle kutlanıyor. Dünya çapında çeşitli medya kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürüten Uluslararası Olgu Kontrolü Kontrol Ağı (IFCN) bu kurumlardan biri.
2015 yılından bu yana Florida Eyaleti’nin Tampa şehrinde faaliyetini sürdüren IFCN, 1975’ten beri faaliyetini sürdüren Poynter Enstitüsü‘ne bağlı olarak çalışan ve gazeteciliğin temel prensiplerinden biri olan teyit mekanizmasını daha yüksek standartlara çekmek için mücadele eden bir kurum.
IFCN’nin, teyitçiler için hazırladığı ilkeler kapsamında üye olmuş medya kurumlarını sürekli denetleyen ve bu kurumlar arasında işbirlikleri kurarak dünya genelinde olgu kontrölü üzerinde çeşitli çalışmalar yapan bağımsız bir kuruluş. Bugün 51 ülkede onlarca imzacısı olan ağın Türkiye’de de Teyit ve Doğruluk Payı gibi onaylı kurumları var.
Neden 2 Nisan?
2 Nisan tarihinin önemi de dikkat çekici, çünkü 1 Nisan Şaka Günü'nden sonraki güne denk geliyor. Yanlış bilgi ve yalan üzerine bir çok şakanın yapıldığı 1 Nisan günü sonrası, gündelik hayata toparlanmak için seçilecek en iyi gün olmalı teyitçilik için 2 Nisan. Her sene bu gün doğru bilgi, yanlış bilgi, dezenformasyon kavramlara dikkat çekiliyor ve medya okuryazarlığı üzerine farkındalık etkinlikleri yapılıyor.
Siz de bugün boş durmayın bence ve bilgi düzensizliği konusunda direncinizi artırmak yanlış bilginin neden yayıldığına ilişkin bu yazımı okuyabilir ve yanlış bilgi, dezenformasyon ve olgu kontrolü üzerine de çalışmalar yaptığım bültenime aşağıdaki kutucuğu doldurarak abone olabilirsiniz.
Ayrıca Twitter ve Linkedin hesaplarımı takip ederek olgu kontrolü, teyitçilik ve medya okuryazarlığı konusunda hem benim hem de çeşitli kurumların verdiği eğitimlerin duyurularını görebilirsiniz.
Malumat ve Mehmet Şafak Sarı hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayınız.
Malumat’ı aşağıdaki kutucuğa tıklayarak Patreon üzerinden destekleyebilirsiniz.