İnfodemiLab Podcast'e konuk oldum
Mehmet Şafak Sarı geride bıraktığımız seçim sürecinde karşılaştığımız siyasi mikrohedefleme ve asimetrik propaganda hakkında Suncem Koçer ile konuştu.
Değerli Doç. Dr. Suncem Koçer, Kılıçdaroğlu'na yönelik asimetrik propaganda: Sahte broşürler, afişler, montaj videolar adlı makalemden sonra ben arayıp “bu yazı çerçevesinde konuşalım mı? Sana başka sorularım da var” dedi. Tabii ki ricasını kıramadım ve tüm gevezeliğimle İnfodemiLab projesinin İnfodemiLab Podcast şovunun programına konuk oldum.
Programda sadece seçim sürecindeki dezenformasyonu konuşmadık, ayrıca seçim manipülasyonları ve genel olarak propagandaların aldığı şekil üzerine dünyadan örneklerle meseleyi daha da açtık, sosyal ağların dijital pazarlama süreçlerinin nasıl seçmen davranışlarını manipüle edecek bir silaha dönüştüğünden de bahsettik. Buradan tekrar daveti için Suncem Hocam’a ve proje ekibine teşekkür ediyorum.
Yukarıdaki kutucuktan veya buraya tıklayarak programı dinleyebilirsiniz. Ayrıca “yutupçular” içinde aşağıya videoyu bırakıyorum.
İyi dinlenceler.
Suncem Koçer kimdir?
Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Doktora derecesini Indiana Üniversitesi’nde Çift Ana Dal olarak İletişim & Kültür ile Antropoloji bölümlerinde tamamladı.
Güncel araştırma konuları iletişim ve antropoloji disiplinlerinin kesişiminde siyasal iletişim, haber kültürü, dijital medya söylemleri ve mezenformasyon konularına odaklanmaktadır. Verdiği dersler arasında Medya Araştırma Yöntemleri, Siyasal İletişim, İkna ve Propaganda, Medya Politikaları ve Siyaset, Medya Antropolojisi, Haber Kültürü, Sosyal Bilimlerde Anahtar Kavramlar, Etkili Konuşma ve İletişim Kampanyaları bulunmaktadır.
Akademik çalışmaların yanı sıra medya alanında pratisyen olarak çalışmış olan Dr. Koçer’in ortak yapımcısı olduğu iki belgesel film ve 2011-2016 yılları arasında editörlüğü ve sunuculuğunu üstlendiği televizyon programları ile 2015-2016’da Evrensel gazetesinde yazdığı haftalık köşe yazıları bulunmaktadır.
İnfodemiLab ne yapar?
İnfodemi; pandemi, doğal afet, seçim, kutuplaşma gibi çoklu kriz dönemlerinde yanlış bilginin ve sahte haberlerin bir salgın gibi üssel olarak yayılmasıdır. Güvenilir haber ve kaynaklara ihtiyacımızın son derece arttığı bu dönemlerde yanlış bilgi karşısında kırılganlığımızın artması bizi başka bir kriz durumu olan infodeminin içine sürüklemektedir. Küresel bir soruna işaret eden infodemi karşısında Türkiye’deki medya kullanıcılarının yanlış bilgiye maruz kalma algısının artmasıyla birlikte yanlış bilgiye direnç ihtiyacı da artmaktadır. InfodemiLab, Covid-19 pandemi döneminde yanlış bilgi sorununa odaklanmak için kurduğumuz ve bu salgından yola çıkarak odağımızı güncel krizlerle genişlettiğimiz bir araştırma girişimidir. InfodemiLab ile etnografik temelli ve disiplinlerarası bir yaklaşım benimseyerek, yanlış bilgi yayılımını medya kullanıcılarının gözünden anlamayı ve nihai olarak önleyici faaliyet önerileri geliştirilebilmesi için bir tartışma ortamı yaratmayı hedeflemekteyiz.
InfodemiLab ilk olarak 2020- 2021 yılları arasında TÜBİTAK tarafından desteklenen “Covid-19 Bağlamında Türkiye’de Yanlış Bilgi Yayılımını Medya Kullanıcılarının Gözünden Anlamak ve Önleyici Faaliyet Önerileri Geliştirmek” başlıklı projemiz ile çalışmalarına başlamıştır. Medya kullanıcılarının koronavirüs konulu içeriklere ulaştıkları mecraları, enformasyonu doğrulama ve paylaşma mekanizmalarını ortaya koyduğumuz araştırmanın bulguları, New Media & Society dergisinde yayınlanmıştır. 15 Ocak 2022’den itibaren ise odağımızı güncel “siyasi haberler” olarak genişleten yeni bir proje ile Türkiye’de yanlış bilgi yayılımını geniş bir kapsamla ele almak için tekrar yola koyuluyoruz.
Malumat ve Mehmet Şafak Sarı hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayınız. Malumat’ı aşağıdaki kutucuğa tıklayarak Patreon üzerinden destekleyebilirsiniz.