META'nın çocukları takibi, Discord'da ve Instagram'da yanlış bilgi sorunu
Medya ve teknoloji gündeminde gözüme takılan gündem başlıkları neler?
İkinci bültenimizden Merhaba 🖖
Bu bültende gündemde gözüme takılanlar dışında dikkatinize yanlış bilgi sorun ve dijital güzetimle ilgili sosyal ağlara yönelik bazı araştırmaları konuk ettim.
İyi okumalar. 👌
Ankara’da Medya ve Veri Eğitimi’ni tamamladık
Önce kendimden bir haber vereyim. Eğitim koordinasyonu yaptığım ve bilgi düzensizliği üzerine içerikler ürettiğim AB Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen ve Türkiye Avrupa Vakfı tarafından yürütülen SAHNE Projesi'nin 21-22 Kasım'da düzenlenen "Medya ve Veri Eğitimi" oturumlarını tamamladık.
"Yapay Zeka ile Çevrimiçi Nefret Söylemi ve Dezenformasyon Tespiti", "Bilgi ve Veri Doğrulama" ve "Nefret Söylemi" oturumlarıyla medya ve iletişim alanından gelen katılımcıların alet çantalarını büyüttüğümüzü ve kavram setlerini genişlettiğimizi düşünüyorum.
"Bilgi ve Veri Doğrulama" oturumunda en güncel örneklerle yanlış bilgiyle mücadele ve dezenformasyona karşı dayanıklılık konusunda önemli adımlar attık diye umuyorum. Katılımcıların ayaklarına sağlık.
Bu eğitim gerçekleşmesinde emeği olan Türkiye Avrupa Vakfı çalışanlarına ve SAHNE Projesi yürütücülerin davetlerimizi kırmayıp eğitimci olarak aramıza katılan gazeteci dostlarımız Burcu Karakaş ve Yıldız Tar’a bir kez daha buradan teşekkür edeyim.
Siyasi Yanlış Bilgi ve Dijital Topluluklar
Mesajlaşma uygulamaları, günlük iletişimimizin ayrılmaz bir parçası. Ama bu platformların yanlış bilgi yayılımında nasıl bir rol oynadığını hiç düşündünüz mü? Doç. Dr. Suncem Koçer ve Berru Perdahçı’nın hazırladığı SİYASİ YANLIŞ BİLGİ VE DİJİTAL TOPLULUKLAR: DISCORD PLATFORMUNDA ETNOGRAFİK BİR İNCELEME adlı yeni araştırması Discord üzerinden gelişen sanal toplulukların yanlış bilgi yayılımındaki rolünü inceleyerek bu soruya yanıt arıyor.
Araştırmayı okumak için buraya, dinlemek için buraya tıkla.
Facebook üniversiteye hazırlanan gençleri internetten takip ediyor
The Markup tarafından yapılan bir araştırmada anaokulundan üniversiteye kadar her yaştan öğrencinin kullandığı web sitelerinde Facebook'un izleme aracı Meta Piksel kodları bulundu.
Meta Piksel, kullanıcı verilerini toplayıp Facebook'a ileterek işletmelerin ve kuruluşların müşterilerini Facebook ve Instagram'da reklamlarla hedeflemesine ve Facebook'un algoritmalarını iyileştirmesine ve web sitesi ziyaretçilerini Facebook hesaplarına bağlamasına olanak tanır.
Meta Pixel kodları, anaokulundan üniversiteye kadar öğrenciler tarafından kullanılanılan çok sayıda eğitim web sitesine yerleştirilmiş. Böylece çocuklar ve gençler ad ve soyad, etnik köken, cinsiyet ve e-posta adresi gibi verileri toplayarak Meta'ya geri gönderiyor. Araştırma ve detaylar için buraya tıkla.
Instagram’da yanlış bilgi sorunu: Ne yapmamız gerekiyor
Instagram, hızlı ve dinamik bir platform olup, anlık bilgi akışıyla geniş kitlelere ulaşma imkanı sağlar. Ancak, bu hızlı akış içinde doğruluk kontrolüne odaklanılmadan yanlış bilgilerin hızla yayılmasına neden olabilir. Peki bu durumda ne yapmamız gerekiyor_
Okumak için buraya tıkla.
ABD, BAE'nin yapay zeka merkezini Çin bağlantıları nedeniyle mercek altına aldı
NYT'nin haberine göre ABD’li yetkililer Birleşik Arap Emirlikleri’ni büyük yapay zeka firması G42 ile Çinli şirketler arasındaki bağlantılar nedeniyle özel olarak soruşturuyor ve veri ve teknoloji transferi riskleri konusunda uyarıyor. Yapay zeka yeteneklerinin yeni tekniklere veya buluşlara erişim avantajı casusluk ve ulusal güvenlik risklerini yeni boyutlara taşıyabilme olasılığı, ABD/Çin yapay zeka yarışı kızışmaya devam ederken bu hikaye izlenmesi gereken bir hikaye.
Haberi okumak için buraya tıkla.
Ülkeler yapay zeka güvenlik ilkeleri üzerinde birleşiyor
ABD ve diğer 17 ülke, büyük yapay zeka sistemlerinin bilgisayar korsanlığı ve kötüye kullanıma karşı "tasarım gereği güvenli" olmasını teşvik eden bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, güvenlik öncelikli YZ geliştirme ilkelerini özetleyen ilk koordineli uluslararası çaba olarak görülüyor.
Detaylar için buraya tıkla.
Malumat ve Mehmet Şafak Sarı hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayınız. Bugüne kadar paylaşılmış tüm içeriklere ana sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz.
Twitter, Bluesky ve Facebook Grubu üzerinden sosyal medyada bültene ulaşabilirsiniz.
Malumat’ı aşağıdaki kutucuğa tıklayarak Patreon üzerinden destekleyebilirsiniz.