SAHNE Projesi: Barışçıl iletişim ve toplumsal kutuplaşmanın azaltılması için
SAHNE Projesi, Türkiye'de bilgi düzensizliği ve kutuplaşma üzerinden yaygınlaşan sahte haberler ve nefret söylemine karşı farkındalık yaratmak isteyen yeni bir platform.
Instrument contributing to Stability and Peace (IcSP) kapsamında Innovative media for peace, social cohesion and reconciliation in Turkey, the Middle-East and North Africa hibe programı altında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Türkiye Avrupa Vakfı (TAV) tarafından yürütülen; Sahte Haberler ve Nefret Söylemiyle Mücadelede Erken Uyarı Sistemi (SAHNE) projesi, nefret söylemi ve sahte haberlerin olumsuz etkilerine karşı kamuoyunu ve ilgili paydaşları bilgilendirmek amacıyla erken uyarı mekanizmaları geliştirmeyi amaçlıyor. Proje ismini sahte haber (SAHte haber) ve nefret söylemi (NEfret söylemi) kelimelerinin baş harflerinden alıyor.
SAHNE Projesi neler yapacak?
Dezenformasyon ve sahte haberleri, ayrımcı dili ve çevrimiçi nefret söylemini tespit etmek için bir erken uyarı sistemi geliştirmeyi planlayan proje, aynı zamanda gazeteciler, içerik üreticileri, sivil toplum kuruluşları gibi ilgili paydaşların bilgi doğrulama, medya etiği ve kapsayıcı dil konularında kapasitelerini arttırmak için çeşitli eğitim programları düzenleyecek ve saha faaliyetleri de düzenleyecek. Proje kapsamında dezenformasyon ve yanlış/eksik bilgilendirme, sahte haber ve nefret söylemi konularında çevrimiçi eğitimler verilerek gençlerin medya okuryazarlığını geliştirmek hedefleniyor.
Proje aynı zamanda #incEle mottosu üzerinden sosyal medyada içerikleri paylaşırken, beğenirken, yaygınlaştırırken yavaşlamayı, içerik tüketicileri olarak içerikleri incelemeyi ve “ince elemeyi” teşvik etmeyi amaçlıyor. Projenin sitesinde her türlü ayrımcılığa karşı çevrimiçi platformlarda içeriğin dolaşıma girmesi ve etkileşiminin hızla yayılmasını önlemeye ilişkin farkındalığın artmasına ve izlenmesine dair analizler, olgu kontrolü (fact-checking) ve raporlar da olacak.
Projenin tüm faaliyetlerine buraya tıklayarak ulaşabilir, sosyal medya izleme raporlarına buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Proje sitesinde ayrıca Türkiye’de ve Dünya’da nefret söylemi, sahte haber, dezenformasyon, ifade özgürlüğü ve politika belgesi açısından önem arz eden akademik çalışmalardan, raporlardan, sözleşme ve politika kararlarından oluşan açık kaynakları içeren bir kütüphane de var. Buraya tıklayarak belgelere ulaşabilirsiniz.
İncEle Alt Hibe Programı
İncEle Alt Hibe Programı, medyada nefret söylemi, çevrimiçi nefret söylemi, ayrımcı söylemi ve sahte haberlerle mücadelede izleme ve iyi gazetecilik uygulamalarının yaygınlaşmasına, gelişmesine ve iyileşmesine destek olmayı amaçlamakta. Hibe programı kapsamında nefret söylemi ve dezenformasyonun olası negatif etkilerine karşı mücadele eden, amaç ve hedefleri toplumsal barışın inşasını katkı sağlayacak projeler desteklenecek. Son Başvuru Tarihi 13 Ağustos olan programa Sahne Topluluk Portalı üzerinden başvurular yapılabiliyor. Detaylarda orada.
Malumat ve Mehmet Şafak Sarı hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayınız. Bugüne kadar paylaşılmış tüm içeriklere ana sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz.
Malumat’ı aşağıdaki kutucuğa tıklayarak Patreon üzerinden destekleyebilirsiniz.