Teknoloji nereye, sansür raporu, X Dezenformasyonu
Son günlerde internet, teknoloji ve medya ekosisteminde olanlar, bitenler... Menümüzde internet sansürü, dijital reklamcılık ve başımıza çorap ören teknolojiler var.
Ve nihayet e-bülten formatına geçiş… Malumat, görsel tasarım olarak biraz değişti, dönüştü, hatta yapısal da bazı değişikliklere de gidiyor. Artık tam anlamıyla e-bülten biçiminde e-posta kutunuzda olmayı olanlıyorum Yani sadece bülten olarak yazdığım içerikler e-posta adreslerinize düşecek. Duyurular dışındaki makalelerim ve içeriklerim burada yayımlanacak ama zırt pırt e-posta olarak kapınızı çalmayacak. Web sitemize gelen veya bülten içinde yaptığım yönlendirmeler sonucunda diğer paylaşımlarıma ulaşabileceksiniz.
Bilgi toplumu, teknoloji, medya ve tüm bu habitatın kültürü üzerine malumat verirken daha derli toplu olacağım. Periyodu en azından ortalama olarak haftalık olacak gibi görünüyor. Sizin geri bildirimlerinizle bazı düzenlemeler yapacağım. O yüzden size soruyorum:
Cevaplara göre adım atmaya çalışacağım o yüzden bu önemli. 2024’te daha zengin içeriklerle karşınıza çıkmak gibi bir planım var. Bu yüzden arada size böyle sorular soracağım arada bir.
Bu sıralar neler yaptım ve ilgimi neler çekti? Kendi notlarımı sizin için de derledim. Keyifli okumalar.
Mehmet Şafak Sarı
Lüleburgaz’da yetkin gençlere dijital iletişim eğitimi
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Yetkin Gençlerin İşgücüne Katılımı Projesi kapsamında 12-19 Kasım tarihleri arasında Kırklareli’nin güzel ilçesi Lüleburgaz'da gençlere dijital İletişim üzerine çeşitli başlıklarda eğitim oturumları düzenledim. İŞKUR ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın paydaşı olduğu, Lüleburgaz Belediyesi tarafından yürütülen projede 60 gence etkili iletişim, dijital iletişim araçları, dijital hikaye anlatıcılığı, not alma ve yapay zeka uygulamarı üzerine toplamda 1 haftada yaklaşık 48 saatlik eğitim düzenledim. Umarım katılımcılar bu eğitimlerle hayallerini gerçekleştirmede bir adım daha önde olacak.
Bu harika projenin çekirdeğini oluşturan Lüleburgaz Belediyesi'ne, özelde konukseverliği, ilgisi ve her konuda çözüm odaklı desteğiyle Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Güncer'e büyük emek ve özveri ile müthiş iş çıkaran proje çalışanlarına ve beni ilgiyle dinleyen katılımcılara çok teşekkür ederim. Proje hakkında tüm bilgileri buraya tıklayarak edinebilirsiniz.
Teknoloji başımıza çorap mı örüyor?
Valla örüyor gibi. Bu teknolojik ürünler hani bizi daha mutlu, huzurlu edecek, bizi daha az çalıştıracak, çiçekli böcekli bir gelecek vaat edecekti? Yavaş yavaş teknolojilere ve onu geliştiricilere hizmet eden kölelere mi dönmeye başladık? Konuyla ilgili Yeni Arayış’a güzel bir yazı yazdım: Quo Vadis Teknoloji… Yazıyı okumak için buraya tıkla!
Evet, burası yeni yazmaya başladığım mecra be bu da ilk yazım. Bu vesileyle de Yeni Arayış’a yayın hayatında başarılar diliyorum.
Free Web Turkey, 2022 İnternet Sansürü Raporu'nu yayımladı!
İnternet sitelerine yönelik sansür ve engellemeler tam gaz devam ediyor. Rapora göre Türkiye’de 2022'de en az 40,536 URL'ye erişim engeli getirildi. Erişimi en çok engellenen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesi hakkındaki haberleri, AKP'ye yakın kişi ve organizasyonlarla ilgili haberler izledi. Muhalif siteler de sık sık erişime engellendi. Daha fazla bilgi raporda mevcut. Buraya tıklayarak raporu indirebilirsiniz. Hatta Veysel Ok’un bu raporla ilgili bir yazısı da var Yeni Arayış’ta. Buraya tıklayarak onu okuyabilirsiniz.
İnternet reklamlarının karanlık arka planı
Dijital reklamcılığın karmaşık ve çoğu zaman şeffaf olmayan dünyasına ışık tutan bir içerik tavsiye etmek istiyorum size. Laura Oliver’in yazdığı İnternet Reklamlarının Arkasında Kim Var?: Çevrimiçi Reklamcılığı Araştırmak için İpuçları adlı yazıda dijital reklamcılık sektöründe hepimizi etkileyen dolandırıcılık, sahtekarlık, israf ve aldatmacanın yaygınlığını vurgulanıyor. ProPublica ulusal muhabiri Craig Silverman’ın araştırmasına odaklanan yazıda, okuyucular, programatik, yerel, doğrudanve satış ortaklığı reklamları gibi farklı türlerini anlayarak, çevrimiçi ortamda karşılaştıkları reklamlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirler. Makaleyi okumak için buraya tıklayınız.
Not: Makale ayrıca gazetecilerin ve araştırmacıların dijital reklam dünyasının derinliklerine inerek olası dolandırıcılıkları veya reklam politikalarının ihlallerini ortaya çıkarabilmeleri için değerli ipuçları ve araçlar sunuyor.
Dezenformasyon oranı en yüksek platform X
AB'nin öncülüğünde yapılan yeni ölçümlere göre, dezenformasyon oranının en yüksek olduğu platform X (eski adıyla Twitter) olarak belirlenmiş. X şirketi ise ise AB’nin açıklamasına konu olan verilerin yanlış yorumlandığını öne sürüyor. Konuyla ilgili Journo haberini okumak için buraya tıklayınız.
Haber kurumları WhatsApp Kanalları ‘nı keşfediyor
Haber yayıncıları, WhatsApp Kanalları üzerinden aboneleriyle doğrudan iletişim kuruyor. Örneğin Financial Times, küresel piyasa ve İsrail-Hamas çatışması haberlerinde başarılı kanallar açarak geniş bir takipçi kitlesi elde etmiş. Ancak, WhatsApp'ın kapsamlı ölçümler sunmaması, kanalların başarısını değerlendirmeyi zorlaştırıyor.The New York Times, WhatsApp'ı önemli bir kitle fırsatı olarak görüyor ve platformu araştırmaya devam ediyormuş. Ben de denemek için kişisel bir kanal oluşturdum. Buraya tıklayarak Whatsapp kanalıma abone olabilirsiniz.
Teorik olarak olmasa da yeni formatımızda pratik olarak ilk bültenimizden bu kadar. Twitter, Bluesky ve Facebook Grubu üzerinden sosyal medyada bültene ulaşabilirsiniz. Herkese güzel günler diliyorum.
Malumat ve Mehmet Şafak Sarı hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayınız. Bugüne kadar paylaşılmış tüm içeriklere ana sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz.
Malumat’ı aşağıdaki kutucuğa tıklayarak Patreon üzerinden destekleyebilirsiniz.
Şafak Bey, derli toplu bir şekilde hazırlamış olduğunuz bu bülten için teşekkür ederim, başarılar dilerim. Ayrıca BlueSky için referans olabilecek kişiler varsa yardımlarını rica ediyorum.